At vælge det rigtige dækken til hesten afhængig af vejr, behov og funktioner kan tit være en større opgave.
På baggrund af nogle af de spørgsmål vi ofte får omkring dækkenvalg til hesten, har vi lavet en hurtig guide til dig her.
I foråret og efteråret kan vejret være ekstremt drillende for os som hesteejere, og har du en hest der bliver redet og skal præstere, så ønsker du ikke nødvendigvis den ligner en isbjørn. Derfor vælger vi ofte at give vores rideheste dækken på, enten for at forhindre de sætte meget pels, eller for at holde dem varme hvis vi vælger at klippe dem.
Hvornår skal du vælge hvad?
Når temperaturen siger 15-20 grader eller derover, burde hesten kunne gå uden dækken, dog skal der tages højde om det regner meget. I tilfælde af meget vådt vejr så kan du med fordel give hesten et regndækken på, så den forbliver tør, og så kan den med de lune temperaturer holde varmen med det tynde dækken.
Om vinteren har hesten brug for mere fyld til at holde varmen, især afhængigt af hvordan temperaturen er, samt hvor meget nedbør der kommer.
Hvilket dækken skal du vælge?
Regndækken
0 g fyld - Dækkenet med 0 g er helt uden for, og svarer lidt til den tynde regnjakke der tages uden over en tyk trøje når vi gerne vil holdes tørre. Fordelen med dette dækken er at der ikke er ekstra fyld så hesten bliver for varm under dækkenet. Ulempen er så også at når vi ikke har et lag fyld eller fleece mellem det vandtætte lag og hesten, så opstår der en risiko for at der dannes kondens, og at hesten kan blive fugtig under dækkenet.
Fleece linning - Et regndækken med fleece linning eller fleece foring, er det regndækken, hvor der sidder et fleece lag inderst ned mod hesten. Fordelen ved dette dækken er at der ikke dannes kondens mellem hesten og det vandtætte lag, hesten forbliver derfor mere tør og holder lettere varmen under dækkenet. Ulempen kan være heste med lang pels enten får det for varmt, eller at hestens hår let sætter sig fast i fleece foret.
50 g fyld - Dækkenet med 50 g fyld er en mellem ting mellem regndækkenet og overgangsdækkenet. Det er perfekt til en lidt lun periode med regn og blæst, da de holder hesten tør og varm, uden den bliver for varm.
Overgangsdækken
100 - 150 g fyld - Overgangsdækkenet, som navnet betegner et et dækken med en moderat mængde fyld, der for det meste anvendes i perioder hvor vejret begynder at blive koldt, men hvor vi ikke helt er nede på de kolde vinter temperaturer endnu. For nogle heste vil dette endda kunne anvendes som et vinterdækken, hvis man ikke ønsker hesten klippet så kan det i mange tilfælde være nok at udstyre den med et overgangsdækken, hvis vejret bliver meget koldt og man vurdere at den vil få svært ved at holde varmen selv.
Vinterdækken
200 - 500 g fyld - Vinterdækkenet, når vi i Danmark bliver ramt af det kolde vintervejr, og hesten tilbringer mange timer på folden, så er det her vi kigger efter de varmere dækkener så de kan holde varmen og vi med god samvittighed kan lukke hesten ud om morgnen og ind igen når det er ved at blive mørkt.
Når du skal vælge vinterdækken så er der flere ting der spiller ind, hestens egen pels, vejret, hestens evne til at holde varmen og evt. læ muligheder på folden.
200-300 g fyld er ofte fint til det vintervejr vi oplever i Danmark, når du har en hest der enten er klippet eller fra naturen har begrænset vinterpels.
300-500 g fyld er når vi kommer helt ned på -10 til -15 grader, det sker heldigvis ikke så ofte, men når det gør så er det vigtigt at vi er opmærksomme på at hesten udstyres deres efter.
Der findes flere forskellige løsninger når du skal vælge dækken, og hvad hver heste ejer foretrækker er individuelt.
En vigtig faktor er vælg et brand der ligger godt på din hest, og som opfylder de behov du har brug for.
Et nyere tiltag der er kommet frem er liner systemerne, her er det muligt at investere i et overdækken med f.eks. 100 eller 200 g fyld og så opjustere underdækkenet alt efter vejr forholdene. Se f.eks. Weatherbeeta svar på et liner dækken her eller dækkenet fra QHP hvor der medfølger liner
God fornøjelse med dækken jagten!